Saturday, November 19, 2016

China, Guilin: ένας αισθητικός Γεώτοπος!!!

Guilin, μια πόλη εξωτική, μια πόλη-μούσα που έχει εμπνεύσει εκατοντάδες  Κινέζους ποιητές και ζωγράφους. Είναι διάσημη για την δραματική τοπογραφία των Karsts και για τις πολλές μειονότητες που ζουν εδώ, η πολύχρωμη προέλευση των οποίων της προσδίδει μια νότα μυστηρίου ενισχύοντας τη φήμη της. 

Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, στον κατάλογο της UNESCO από το 2007.
        
Η καρστική περιοχή της νότιας Κίνας επεκτείνεται σε μία επιφάνεια 500.000 τ.χλμ.  στις Επαρχίες Yunnan, Guizhou, και Guangxi και είναι ασυναγώνιστη για την ποικιλομορφία καρστικών τοπίων της. Η Guilin είναι μια πόλη-νομός που βρίσκεται βορειοανατολικά της Επαρχίας Guangxi.  Πρόκειται για μία αυτόνομη περιφέρεια στην δυτική όχθη του ποταμού Lijiang.  Οφείλει τ’ όνομά της στα δάση με τα αρωματικά  δένδρα osmanthus που φυτρώνουν εν αφθονία εδώ, καθώς Guilin σημαίνει «Φλοιός της Osmanthus». H πόλη καλύπτει μια έκταση 27.800 τ.χλμ. και θεωρείται μάλλον μικρή εν συγκρίσει μ’ άλλες προηγμένες πόλεις της χώρας.  Ωστόσο βρίσκεται μέσα σε μία περιοχή που περιβάλλεται από καταπράσινα καρστικά βουνά, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά και εντυπωσιακά σπήλαια.  Θεωρείται ως το μαργαριτάρι της ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας της Κίνας λόγω της φυσικής της ομορφιάς και των ιστορικών γεωλογικών της θησαυρών.
         
Οι πολλές μειονότητες που εκπροσωπούνται εδώ περιλαμβάνουν τις φυλές: Zhuang, Yao, Hui, Miao, Mulao, Maonan και  DongΚάθε μειονότητα έχει τα δικά της μοναδικά έθιμα, τις γιορτές της  εμπλουτίζοντας έτσι την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, που είναι πιο έντονη εδώ απ’ότι σ’ άλλες περιοχές. Η Κίνα έχει ένα αρκετά πολύπλοκο  σύστημα της πολιτικής της γεωγραφίας.  Τα περισσότερα τμήματα της χώρας χωρίζονται σε επαρχίες, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες γεωγραφικές  μονάδες. Οι διάφορες μειονότητες έχουν αυτόνομες περιοχές,  αν και η αυτονομία τους απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της.

Το 314 π.Χ. ένας μικρός οικισμός ιδρύθηκε στις όχθες του ποταμού Lijiang.

Το 111 π.Χ.  κατά την διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Wu, της δυναστείας Han, ιδρύθηκε η χώρα Shi-an, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί  ως η αρχή της πόλης. Το 507 μ.Χ η πόλη μετονομάστηκε σε Guizhou. Η Guilin ευημερούσε κατά τη διάρκεια των δυναστειών Tang και Song.  Υπήρχε μια δυνατή σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τα νοτιοδυτικά σύνορα και σ’αυτήν τοποθετήθηκαν τάγματα του τακτικού στρατού για την φύλαξη των συνόρων.

Κανάλια ανοίχθηκαν μέσα στην πόλη έτσι ώστε να μεταφέρονται άμεσα οι προμήθειες από τον παραγωγικό Yangtze στην πεδιάδα, το απώτατο νοτιοδυτικό σημείο της αυτοκρατορίας. Κατά την διάρκεια της δυναστείας των Ming, μία μεγάλη φρουρά εγκαταστάθηκε στην πόλη και η γύρω περιοχή βαθμιαία εκπολιτίστηκε με την  ανάπτυξη του καλλιεργήσιμου εδάφους. Το 1921 έγινε μια από τις κεντρικές τοποθεσίες του Βόρειου Εξερευνητικού Στρατού  με επικεφαλής  του Dr. Suan-Yat-Sen. To 1940 η πόλη απέκτησε  το σημερινό της όνομα. 

Η  Guilin, με πληθυσμό πάνω από 2.000.000 κατοίκους, καταστράφηκε τελείως κατά την διάρκεια του του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Ο πληθυσμός ανακτήθηκε αργά μετά τον πόλεμο, λόγω της κατασκευής πολλών  εργοστασίων παραγωγής χαρτιού, χημικών προϊόντων και γεωργικών μηχανημάτων. Ωστόσο  οι τοπικοί παράγοντες προκάλεσαν αρκετές τριβές σ’ αυτές τις βιομηχανίες μ’ αποτέλεσμα  να μετεγκατασταθούν από την περιοχή.  

Το 1981 αυτή η αρχαία πόλη καταχωρήθηκε επίσημα στο συμβούλιο της Επικρατείας ως μία από τις τέσσερις πόλεις - οι άλλες τρείς είναι η Beijing, Suzhou, Hangzhou - που η προστασία της ιστορικής  και φυσικής τους κληρονομιάς  καθώς και τα φυσικά τοπία,  θα πρέπει  ν΄ αντιμετωπίζονται ως έργα υψίστης προτεραιότητας. Τα 27,809 χλμ. που καλύπτει  η επαρχία  Guilin χαρακτηρίζονται ως ΑΑΑΑ Natural Scenic Area.

Η πόλη  είναι ορμητήριο  για καταπληκτικές δραστηριότητες όπως : βόλτες στα ποτάμια με ποταμόπλοια, παραδοσιακές  βάρκες, βάρκες από μπαμπού, καγιάκ, ράφτινγκ. Εξαίρετα διαμορφωμένα μονοπάτια υπάρχουν σε βουνά, φαράγγια,  καταρράκτες και σπήλαια. Διαθέτει  τις καλύτερες σχολές αναρρίχησης και σχολή εκπαίδευσης πιλότων σε αερόστατο φωτιάς που προσελκύει σπουδαστές απ΄ όλη τη χώρα.  Άλλωστε η ποικιλομορφία του εδάφους ευνοεί αυτές τις δραστηριότητες.

Η Guilin είναι επίσης  ένα πολύ καλά αναπτυγμένο τουριστικό  κέντρο με άνετα μέσα μεταφοράς, μαγαζιά, τράπεζες, πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς και πεντακάθαρους ξενώνες χαμηλού κόστους, υπέροχα εστιατόρια αλλά και υπαίθρια εστιατόρια με τοπικά σνάκ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί οι προσπάθειες που κάνουν οι  ντόπιοι για ν’ αναπτύξουν τον τουρισμό, η ταχύτητα και η ποιότητα των υπηρεσιών. Πρόκειται για μια πόλη «μοντέλο». Το κέντρο της, περιβάλλεται από δυο ποταμούς, τέσσερις λίμνες και διάσπαρτα ασβεστολιθικά βουνά.

Ο ποταμός Li- Jiang πηγάζει από το Mt Maoer της περιοχής Xingan που βρίσκεται βορειοανατολικά της Guilin.  Ρέει 437 χλμ. διατρέχοντας τις πόλεις Guilin, Yangshuo, Pingle και Wuzhou όπου ενώνεται με τον ποταμό Xijiang.  Όμως το τμήμα των 84 χλμ. του ποταμού από την Guilin στην Yangshuo θεωρείται η «ελίτ των τοπίων».

Το γραφικό ποτάμι είναι ένα σημαντικό συστατικό του τοπίου της πόλης. Λάμπει στο φως του ήλιου σαν ζώνη από νεφρίτη, κατέχει τον τίτλο της πιο όμορφης υπαίθριας  γκαλερί του κόσμου.  Για να εκτιμήσουμε πραγματικά το τοπίο, μια βόλτα με ποταμόπλοιο από την Guilin στην Yangshuo είναι ότι πρέπει για αποκαλυφθεί η πεμπτουσία του .  Η διαδρομή κατά μήκος του  ποταμού είναι μαγευτική –βουκολικά τοπία, οι λόφοι γοητευτικά ζωντανοί σε δελεάζουν, σου δίνουν κάτι από την αταραξία τους.  Το πνεύμα παραδίδεται έρμαιο στη γοητεία τους. Θρύλοι και παραμύθια γράφονται στον ορίζονται καθώς περνάμε ανάμεσα στα κομψότερα βουνά κάτω από τον ουρανό.   Αναρίθμητα συμπλέγματα ασβεστολιθικών σχηματισμών που αιχμαλωτίζουν την φαντασία.  Σπήλαια, λίμνες, βουνά και ο ποταμός Li ανάμεσά τους δημιούργησαν θρύλους και δοξασίες, αινιγματικές όπως μαρτυρούν και οι ονομασίες τους, που προέρχονται από ποιητές  και  ζωγράφους. 

Ανάμεσα στις κορυφές κουρνιάζουν νωχελικά χωριουδάκια. Απαλά κι ατάραχα κινούνται οι ψαράδες με τα χαριτωμένα πλεούμενά τους στα νερά, φοβούμενοι μην διαταράξουν τη γαλήνη του.  Λαίμαργοι κορμοράνοι τσαλαβουτούν  για να ψαρέψουν. Στη διαδρομή αναγνωρίσαμε εύκολα τον «λόφο της προβοσκίδας του Ελέφαντα», τον «λόφο της παγόδας», την «κορυφή της νυχτερίδας», τους «δράκους που παίζουν στο νερό», τον «βράχο της αναζήτησης συζύγου», το «σπήλαιο του στέμματος», την «κυματιστή πέτρα της καταχνιάς μετά την βροχή», το «αγόρι που λατρεύει την Γκουαγίν», τον «λόφο των εννέα ζωγραφισμένων αλόγων». 

Τα ονόματα των βουνών συνθέτουν  ένα ποιητικό πάζλ, ένα πραγματικό ουτοπικό λεξικό.  Το τοπίο έχει ένα είδος μαγείας που είναι όλο δικό του.  Οι Κινέζοι λένε ότι αυτά τα 84χλμ. που κυλά το ποτάμι από την Guilin στην Yangshuo είναι «το πιο εκτυφλωτικό κομμάτι της χώρας». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα τμήμα αυτής της διαδρομής απεικονίζεται στην μία όψη της νέας έκδοσης του χαρτονομίσματος RMB20.

Για τον ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του η επίσκεψη στην Guilin  πρέπει να κλείσει  μ’ ένα τουλάχιστον διήμερο trekking στην Longji Rice Terraces Scenic Area.  Πρόκειται για τις περίφημες αναβαθμίδες ρυζιού της περιοχής Longheng η οποία βρίσκεται 120χλμ. βόρεια της Guilin.  Σαν νεοσσοί φαντάζουν στα βουνά των 1916 μέτρων.

 Οι αναβαθμίδες ρυζιού καταλαμβάνουν μια έκταση 70,2χλμ. στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παραδοσιακά χωριά Jinjiang, Huangluo Yao, Pingan, Longji, Zhonqlu και DazhaiΜέσα στην προστατευόμενη ζώνη βρίσκονται οι αναβαθμίδες ρυζιού, των μειονοτήτων Jinkeng Yao, Dazhai Yao και Pingan ZhuangΗ διαδρομή στα βουνά προσφέρει φανταστικά πανοραμικά σημεία θέασης όπως αυτά των λόφων «επτά άστρα με το φεγγάρι» των λόφων «εννέα δράκοι και πέντε τίγρεις».


Οι κλιμακωτές αυτές αναβαθμίδες έχοντας κινηθεί σπειροειδώς από τους πρόποδες μέχρι την κορυφή κάνουν τους λόφους να μοιάζουν με φωσφορίζοντα σαλιγκάρια. Το ύψος τους κυμαίνεται από 1180 μ.-380 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, με κάθετη ρήξη 800 μ. Η κατασκευή τους ξεκίνησε κατά την διάρκεια της δυναστείας των Yuan (1271-1368).  Η διαμόρφωση σε αναβαθμίδες είναι πολύ διαδεδομένη στην περιοχή αφού η πλειονότητα  των καλλιεργούμενων εκτάσεων απαντάται σε επικλινή εδάφη, λόγω της λοφώδους μορφολογίας του εδάφους.




Είναι επίσης αναγκαία για την με μεγαλύτερη ευχέρεια εκτέλεση των διαφόρων καλλιεργητικών εργασιών, την ελάττωση της διάβρωσης του εδάφους και την καλύτερη διείσδυση των ομβρίων υδάτων μέσα στο έδαφος. Οι αναβαθμίδες αυτές θεωρούνται ως οι καλύτερες του κόσμου, ως «πέρλες κάτω από τον ουρανό».  Είναι διάσημες για το μεγαλοπρεπές  μεγαλείο τους και τις ρέουσες, φωτεινές, κυκλικές, γραμμές τους. Έχουν ολοκληρωθεί και τελειοποιηθεί με την αποφασιστικότητα, τον ιδρώτα και το αίμα των γενεών των ανθρώπων. Είναι μια μαρτυρία για την εφευρετικότητα της γεωργίας στις ορεινές αυτές περιοχές.

Οι μειονότητες των Zhuang και των Yao των ανθρώπων που κατοικούν εδώ, έχουν μια απλή αγροτική ζωή που τηρεί τους νόμους της Φύσης. Το χωριό Huangluo Yao είναι γνωστό στον κόσμο διότι οι γυναίκες εδώ έχουν ασυνήθιστα λαμπερά, μακριά, μαύρα μαλλιά!! Κάποιες τόσο πολύ ώστε ν’ αγγίζουν το έδαφος. Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στα ρεκόρ Γκίνες.  Ο λόγος για τον οποίο τα μαλλιά τους έχουν αναπτυχθεί τόσο παραμένει άγνωστος.  Οι ταξιδιώτες σίγουρα θα ερωτευτούν αυτή την εικόνα.

Η Guilin  είναι ένας τόπος λαμπερός, πραγματικά ευλογημένος, ένα μέτρο σύγκρισης για την φυσική ομορφιά, ένας γεωλογικός παράδεισος, που αποκρυσταλλώνει την αρμονία και την ισορροπία.