Sunday, November 20, 2016

China, τα μαγευτικά σπήλαια της Yangshuo!!!

Η γραφική Yangshuo με τα παραμυθένια σπήλαια,  την μεγάλη υπαίθρια αγορά γεμάτη είδη λαϊκής τέχνης, αντίκες, κεραμικά, πίνακες και μεταξωτά είναι  μια φημισμένη γωνιά της Κίνας. Μια ποιμενική συμφωνία χρυσοπράσινων χωραφιών, ποταμών, και καρστικών προεξοχών.  Εδώ βρίσκουν οι ταξιδιώτες την Κίνα που φαντάζονταν!!!


Η μεγαλειώδης φύση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον δαιμόνιο σκηνοθέτη Zhang Yimou, τελετάρχη των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου το 2008.  Ο Zhang Yimou, έχει σκηνοθετήσει ειδικά για την περιοχή αυτή,  το Impresion of the Third Sister Liu, μια συγκινητική ιστορία αγάπης με φόντο τα θεαματικά βουνά της Yangshuo.

Σ’ ένα τμήμα του ποταμού Li, που περιβάλλεται από 12 βραχώδεις προεξοχές σχηματίζεται μια λίμνη ακτίνας 2χλμ.  Εδώ στήθηκε το μεγαλύτερο φυσικό αμφιθέατρο του κόσμου, χωρητικότητας 5000 και πλέον  θεατών (συνεχώς προστίθενται νέες θέσεις).
        
Η Liu Sanjie είναι μία ιστορία αγάπης που προέρχεται από την μειονότητα Zhuang.  Ο μύθος αφηγείται την ιστορία της Liu Sanjie που σημαίνει «τρίτη αδελφή» η οποία τραγουδούσε τόσο ωραία στην νεαρή της ηλικίας που μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και τους νεκρούς. Κόρη αγρότη από την Liuzhuo, δούλευε στα χωράφια μαζί με την αδελφή της. Ένας πολέμαρχος την ερωτεύτηκε και θέλησε να την κάνει παλλακίδα του, η κοπέλα όμως αγαπούσε έναν νέο από το χωριό της.  Ο πολέμαρχος απήγαγε τον νεαρό, όμως οι συγχωριανοί του κατάφεραν να τον απελευθερώσουν και το ζευγάρι έζησε καλά κι εμείς καλύτερα.  Το τι διαδραματίζεται σ’ αυτή την παράσταση είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια, από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια μέχρι 100άδες πλεούμενα μ’ αναμμένες δάδες να φωτίζουν όλο τον χώρο και τους μαγευτικούς βράχους στο φόντο ν’ αλλάζουν χρώματα και άποψη από τους φωτισμούς.

Ο θίασος αποτελείται από 600 και πλέον ντόπιους χωρικούς κυρίως των μειονοτήτων Zhuang και Yao. Το Show λαμβάνει χώρα στο νερό, επάνω σε σχεδίες, εξέδρες ή βάρκες και συμπληρωματικά στις δύο όχθες του ποταμού.  Η παράσταση  έκανε πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου του 2004 και έκτοτε προσελκύει καθημερινά χιλιάδες θεατές.  «Η έμπνευση αυτού του show είναι η φύση.  Εμείς κάνουμε το ήμισυ των εργασιών, ενώ το άλλο μισό είναι δώρο της φύσης»  τόνισε ο Zhang Yimou.



Στα πιο σημαντικά  αξιοθέατα της περιοχής συμπεριλαμβάνονται τα περίφημα καρστικά σπήλαια. Είναι το αποτέλεσμα της διαλυτικής ικανότητας του ύδατος στον ασβεστόλιθο, πέτρωμα που κυρίως αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο. Το νερό περνώντας ανάμεσα από τις ρωγμές διαλύει τον ασβεστόλιθο χημικά και κατόπιν μηχανικά και εδώ αρχίζει η φάση της δημιουργίας η οποία περιλαμβάνει διάφορες μορφές: σταλακτίτες, σταλαγμίτες, δολονίτες, κουρτίνες, καταρράκτες, δίσκους, σωληνοειδείς σταλακτίτες, κοραλλιοειδείς μορφές.



Crown Cave
             
Το σπήλαιο του στέμματος, ή κορωνίδα των σπηλαίων, το μαργαριτάρι του ποταμού Li, βρίσκεται στο χωριό Caoping και απέχει 29 χλμ., νότια από την Guilin.  Μοιάζει με αρχαίο στέμμα αυτοκράτορα εξ’ ου και η ονομασία του.  Το σπήλαιο έχει μήκος 12χλμ. αλλά μόλις τα 3χλμ. έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του ποταμού.  Άνοιξε για το κοινό το 1995 και είναι εφοδιασμένο με αυτόματο σύστημα φωτισμού και ήχου. Μίνιμουμ διάρκεια ξενάγησης 3 ώρες.
       
Το σπήλαιο σχηματίστηκε από υπόγεια διάβρωση του νερού.  Ένα υπόγειο ρεύμα που προέρχεται από το Mt Haiyang χύνεται στον ποταμό Li μέσω αυτού του σπηλαίου.  Το πιο εκπληκτικό και συνάμα διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους είναι ότι μπορεί κανείς να το εξερευνήσει χρησιμοποιώντας ένα διάφανο ασανσέρ από πλεξιγκλάς, ένα τραινάκι, βάρκα.  Ένα είδος δηλαδή ξενάγησης που  ξεπερνά την φαντασία, μια πραγματική fairyland. 
      
Φτάνεις στο βουνό όπου βρίσκεται η είσοδος της σπηλιάς μ΄ένα ελαφρύ τραινάκι, κατεβαίνεις στο σπήλαιο σε βάθος 50 μέτρων με ασανσέρ.  Σταλακτίτες, σταλαγμίτες, πυλώνες φωτισμένοι μ’ εκτυφλωτικά χρώματα, ο ήχος από τα βάραθρα καταβόθρες δημιουργούν ένα περιβάλλον θεατρικό.   Περνώντας από μικρές σπηλαιώδεις, στενές γαλαρίες και απότομα κατακόρυφα σκαλοπάτια προσεγγίζεις τον υπόγειο ποταμό και αποβιβάζεσαι σε μια μικρή βάρκα για την εξερεύνησή του.  Στην συνέχεια παίρνεις το τραινάκι που σε μεταφέρει στο Palm Hall το ανώτατο σημείο του σπηλαίου.
 Η ΑΑΑΑ Crown Cave Scenic Spot έχει λάβει δύο παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες.

Budha Water Cave
      
 Βρίσκεται στο χωριό Lonqmen που απέχει 8 χιλιόμετρα δυτικά από την Yangshuo κι άνοιξε πρόσφατα σαν αξιοθέατο.  Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα, πρόκειται για 6 συναρπαστικές φυσικές σπηλιές και η είσοδος που βρίσκεται σε σχισμή του βράχου προσεγγίζεται μόνο με βάρκα.  Διάρκεια ξενάγησης 4 ώρες. Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. 

Αντλεί το όνομά του από έναν μικρό σταλαγμίτη που έχει το σχήμα του Budha Maitreya.  Είναι γεμάτο από στενά, δαιδαλώδη, λασπώδη και ενίοτε επικίνδυνα περάσματα και οι οδηγοί προειδοποιούν τους επισκέπτες ότι υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων της λειτουργίας του.  Το σπήλαιο δεν είναι φωτισμένο παρά μόνο σε μερικά σημεία, απαιτείται να έχει κάποιος μαζί του φακό.  Είναι ο πιο  εκτεταμένος  φυσικός μικρόκοσμος στην περιοχή, ένα εξαιρετικό μέρος για περπάτημα σε υπόγειο ποταμό.

Χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα: Ο υπόγειος ποταμός με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η περιοχή των κρύων λουτρών με τις φυσικές πισίνες –ιδανική για μπάνιο. Η περιοχή των λουτρών λάσπης.  Εδώ μπορείς να κάνεις ένα λουτρό λάσπης,  τσουλήθρα στους καταρράκτες λάσπης, και ν’ απολαύσεις την θέα των σταλακτιτών. 


Η περιοχή των θερμών λουτρών με τις 10 φυσικές πισίνες ανακαλύφθηκε πρόσφατα.  Τα νερά αναβλύζουν από τις σχισμές των  βράχων και η θερμοκρασία φτάνει στους 40οC.  Το μπάνιο σ’ αυτές τις πισίνες είναι άκρως τονωτικό και ευεργετικό. Μια υγρή λασπο-εμπειρία για τους λάτρεις των σπηλαίων και της περιπέτειας !!!


Silver Cave

 Το Silver cave κατέχει τον τίτλο του «Παγκόσμιου Ασβεστολιθικού Θαύματος».

 Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες  σ’ αυτή την κρυσταλοσπηλιά είναι τέλεια διαβρωμένοι, είναι τόσο όμορφο όσο και τ’ όνομά του. Βρίσκεται 85χλμ. νότια της Guilin και 25χλμ. επίσης νότια  της Yangshuo. Διασχίζει 12 βουνά και μόνο 2χλμ. κυκλικής πορείας έχουν δοθεί για ξενάγηση η οποία διαρκεί 2 ώρες. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες στο σπήλαιο διαμορφώθηκαν σε διαφορετικές γεωλογικές περιόδους, και εξελίχθηκαν σε μια ποικιλία σχημάτων. Τέντες από πέτρα, κουρτίνες, στενές γαλαρίες,  κοραλλιοειδείς σταλακτίτες, πέτρινα λουλούδια.  Μια εκπληκτική περίπτωση καρστικής αποσάθρωσης, ένα φυσικό θαύμα, ένας παραμυθένιος κόσμος.  Πολλοί γεωλόγοι εξήραν το σπήλαιο ως «καλλιτεχνικό θησαυρό». «Το σπίτι του Karst στον κόσμο» Άνοιξε για το κοινό το 1999.

Reed Flute Cave
         
Το σπήλαιο του καλαμένιου αυλού αντλεί τ’ όνομά του από καλαμιές που φυτρώνουν στην είσοδό του και χρησιμοποιούνται για να κατασκευάζουν αυλούς.

Είναι ένα από τα καλύτερα και τυπικά παραδείγματα του καρστικού κώνου που κρύβει μέσα του.  Σε κάθε σχηματισμό έχει δοθεί ένα θρυλικό ή ποιητικό όνομα «Το κρυστάλλινο παλάτι», «Η παγόδα του δράκου», «Η θέα των βουνών», «Το παρθένο δάσος». Για όλους τους σχηματισμούς υπάρχει και μια ρομαντική ιστορία. Χρωματικοί λαμπτήρες φθορισμού ρίχνουν σκιές και φωτίζουν τα φανταστικά σχήματα, ενισχύοντας αυτό το υπερθέαμα. Περίπου 70 επιγραφές που βρέθηκαν στο εσωτερικό λέγεται ότι είναι  οδοιπορικά και ποιήματα που προέρχονται από την δυναστεία των Tang (618- 907). Οι σεναριογράφοι και οι σχεδιαστές της σειράς Star Trek έχουν περάσει αρκετές ημέρες σ’ αυτόν τον πλούσιο, σταλακτικό, θεατρικό λαβύρινθο. Ένα εκθαμβωτικό «υπόγειο παλάτι», ή «πινακοθήκη της μητέρας φύσης».  Βρίσκεται 5χλμ. βόρεια της Guilin. Άνοιξε για το κοινό το 1962 και η ξενάγηση διαρκεί 1 ½ ώρα.