Thursday, December 18, 2014

Ισλανδία: αρχέγονη ενέργεια.







Η Ισλανδία είναι ένας παράξενος, τρομακτικός και συνάμα  μαγευτικός τόπος.
Ένα υπόγειο δράμα, κατάσπαρτη από ηφαίστεια, κρατήρες, πεδιάδες λάβας που εναλλάσσονται με θερμοπηγές , λιμνοθάλασσες, ποταμούς και εντυπωσιακούς καταρράκτες. Οι μύθοι της αναφέρουν πως είναι ο τόπος που προτιμούν τα ξωτικά, οι νεράιδες και οι νεκροί, καθώς το υπέδαφός της είναι εξαιρετικά ζεστό και φιλόξενο εξαιτίας των ηφαιστείων και των θερμών πηγών.Στην Ισλανδία υπάρχουν 200 ηφαίστεια, 600 πηγές θερμού ύδατος, πολλοί θερμοπίδακες (geysers), απέραντες πεδιάδες αδιαμόρφωτης λάβας και δεκάδες σημεία εντυπωσιακής ηφαιστειακής δραστηριότητος.




Η παρουσία τόσο πολλής φυσικής ενέργειας κάτω από το έδαφος , καθιστά δυνατόν όχι μόνο να δει κάποιος την τρομερή δύναμη της φύσης, αλλά να την ακούσει και να την μυρίσει. Η άφθονη γεωθερμική ενέργεια όχι μόνο θερμαίνει σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις με σχεδόν μηδενικό κόστος, αλλά τον χειμώνα, διοχετεύεται μέσω σωλήνων κάτω  από δρόμους και πεζοδρόμια για να λειώνει τον πάγο και τα χιόνια.΄Ολες οι κοινότητες αλλά και πάρα πολλά σπίτια διαθέτουν μεγάλες ή μικρές πισίνες ανοιχτού χώρου που αναβλύζουν ιαματικά θειούχα νερά. Οι Άγγλοι τις παγωμένες νύκτες αναζητούν θαλπωρή στις μπυραρίες, οι  Γάλλοι στα καφέ και οι Ισλανδοί συγκεντρώνονται στα κολυμβητήρια για κολύμπι και άσκηση, ή απλώς για κουβεντούλα και καφέ δίπλα στις θερμές πηγές και τις σάουνες.


Είναι ένας λαός που ακτινοβολεί υγεία και ευεξία και δεν είναι τυχαίο ότι η παράξενη και απομονωμένη αυτή χώρα,είναι η πρώτη στον κόσμο που αποφάσισε να αξιοποιήσει τον γενετικό πλούτο των ανθρώπων της διαθέτοντας τον προς έρευνες, διότι λόγω της απομόνωσης τα γονίδια που έφεραν στο DNA οι πρώτοι άποικοι και οι μεταλλάξεις  που συνέβησαν ανά τους αιώνες, έμειναν αυτούσια χωρίς ν’ ανακατευτούν με εισερχόμενα από τον έξω κόσμο. Αυτή η γενετική ομοιομορφία είναι πολύτιμη. Το Reykjavik, η κομψή, παραμυθένια πόλη των 170.000χιλ κατοίκων θεωρείται παράδεισος των spa. Στην πόλη εκτός από τις μικρές πισίνες λειτουργούν επτά πολυτελή γεωθερμικά κέντρα spa, τα οποία διαθέτουν κολυμβητήρια ολυμπιακών διαστάσεων, μικρές πισίνες για παιδιά, θερμαινόμενες πισίνες με geyser, καταρράκτες για μασάζ, σάουνες, γυμναστήρια,  Jacuzzi, solarium και αίθουσες μασάζ- όπου έμπειροι μασέρ αναλαμβάνουν την περιποίηση και χαλάρωση του σώματος με άργιλους, φύκια, βότσαλα, λάβα-και φυσικά δεν λείπουν τα εστιατόρια τα καφέ, τα καταστήματα αθλητικών ειδών και φυσικών καλλυντικών. Πολυάριθμες όμως είναι και οι λίμνες που βρίσκονται διάσπαρτες στα υψίπεδα και τις κοιλάδες, με την Blue Lagoon  και την  Myvath να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.


Blue Lagoon.

Μία επίσκεψη στην Μπλε-λιμνοθάλασσα είναι το απόλυτο-must για κάθε επισκέπτη. Βρίσκεται 45χλμ νοτιοδυτικά του Reykjavik και θεωρείται η μεγαλύτερη, ανοικτή φυσική πισίνα θαλάσσιου νερού που θερμαίνεται από γεωθερμική δραστηριότητα που προέρχεται από το εσωτερικό της. Η σμαραγδένια λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο μέσον μιας ηφαιστειακής πεδιάδας, περιέχει 6.000.00 κυβικά λίτρα γεωθερμικού θαλάσσιου ύδατος τα οποία ανανεώνονται σε 40 ώρες, με θερμοκρασία  η οποία κυμαίνεται από  37-39 βαθμούς κελσίου. Το νερό είναι γνωστό για την θεραπευτική του δράση, τα ευεργετικά συστατικά και μέταλλα που παρέχουν ισορροπία και χαλάρωση, τα μπλε και πράσινα φύκια του που τρέφουν και μαλακώνουν και την λευκή πυριτική  λάσπη που καθαρίζει και ανανεώνει το δέρμα. Η λίμνη γέμισε με νερό μετά την κατασκευή γειτονικού υδροηλεκτρικού σταθμού Svartsenqi το 1970.


Ο κόσμος άρχισε σιγά-σιγά να κολυμπά στα νερά της  και ασθενείς με δερματολογικά προβλήματα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της υγείας τους. Έτσι το 1987 άνοιξαν οι εγκαταστάσεις δημόσιων λουτρών. Αργότερα προστέθηκε μία εξωτερική κλινική για ασθενείς με ψωρίαση και το 2005 άνοιξε μία νέα δερματολογική κλινική ειδικά για τον καρκίνο του δέρματος. Οι εγκαταστάσεις βελτιώθηκαν πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό με την προσθήκη ρεσεψιόν επισκεπτών, σύγχρονων ευρύχωρων αποδυτηρίων, ντους, εστιατόριου, καταστήματος με είδη δώρων και προϊόντων ομορφιάς της φίρμας Blue Lagoon. Τα προϊόντα αυτά φημίζονται για τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα, είναι δυσεύρετα και πανάκριβα. Στην τιμή εισόδου περιλαμβάνονται αφρόλουτρο, κοντίσιονερ μαλλιών και ενυδατική κρέμα σώματος, όλα φυσικά καλλυντικά της λίμνης, εξαιρετικής ποιότητος. Ενοικιάζονται και πωλούνται μπουρνούζια, πετσέτες μαγιώ. Εμπειροι γιατροί και φυσικοθεραπευτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με extra χρέωση.

Το μπάνιο είναι μία ολόκληρη ιεροτελεστία και γι’αυτούς που θέλουν να το απολαύσουν πλήρως η Blue lagoon συνιστά: ένα ανανεωτικό αφρόλουτρο-ντους πριν το μπάνιο στη λίμνη. Στη συνέχεια χαλάρωση στη θερμή λιμνοθάλασσα με τη χρήση της πυριτικής φυσικής μάσκας για τον καθαρισμό, την απολέπιση και την ενεργοποίηση του δέρματος. Αυτή η μάσκα πραγματικά δίνει στο δέρμα μια βελούδινη μεταξένια όψη. Ακολουθούν γεωθερμικό μπάνιο ατμού, σάουνα και ένα αναζωογονητικό μπάνιο ψυχρού νερού. Τελειώνουμε με ένα αφρόλουτρο- ντούς με τη χρήση κοντίσιονερ και ενυδατικής κρέμας. Άσχετα πάντως απ’ όλα αυτά, το να τσαλαβουτάς στο ζεστό νερό και ν’ απλώνεις επάνω σου όση λάσπη θέλεις είναι ένα συναίσθημα εκπληκτικό. Το κέντρο πλαισιώνεται από έμπειρους, εξειδικευμένους ιατρούς, φυσικοθεραπευτές και μασέρ που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον χρειαστεί. Βέβαια για ν’απολαύσει κανείς όλα τα ευεργετήματα του μπάνιου πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη. Η χαλάρωση μετά το μπάνιο συνδυάζεται με ένα κοκτέλ blue lagoon και η επίσκεψη κλείνει με γεύμα στο εξαιρετικό εστιατόριο. Ο ψητός κόκκινος σολομός γαρνιρισμένος με μικρά αστακουδάκια, λαχανικά και σαμπανιζέ σάλτσα τυριού είναι η σπεσιαλιτέ του.  Η απόλυτη γεύση!!!

Mivath Lake (λίμνη σκνίπα)


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μοναδικά μέρη του κόσμου είναι η λίμνη Mivath που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 380 χλμ από το Reykjavik, και 105 χλμ νοτίως του Αρκτικού κύκλου. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μοναδικά μέρη του κόσμου είναι η λίμνη Mivath που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 380 χλμ από το Reykjavik, και 105 χλμ νοτίως του Αρκτικού κύκλου.Η λίμνη και ο περιβάλλον χώρος της ακτίνας 36 τετραγωνικών χλμ είναι ένα μεγαλειώδες θαύμα της φύσης, ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς της Ευρώπης.


Ένα ηφαιστειακό θεαματικό πανόραμα γεμάτο κρατήρες και σπήλαια, παράλληλα σημαντικός υδροβιότοπος που σφύζει από ζωή. Με τις κορυφές του ηφαιστείου Kraftla και του βουνού   Hversall ως φόντο, η λίμνη έχει μια παράξενη ηρεμία παρόλο που κρύβει μέσα της έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.  Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο μέρους του τέταρτου κύκλου της επιτυχημένης σειράς Games of Thrones γυρίστηκε εδώ. Το ηφαιστειακό, εξωγήινο τοπίο προσέφερε το καλύτερο σκηνικό για την επικράτεια  της νυκτερινής φρουράς.Το  τοπίο προσφέρεται απλόχερα για εξερεύνηση και ένα πλήθος από διαδρομές πεζοπορίας ανοίγονται μπροστά σου. Ένα γνωστό μονοπάτι, που προτιμούν οι φωτογράφοι οδηγεί στον κρατήρα του ηφαιστείου Krafla. Υπάρχουν εκρήξεις στην περιοχή αυτή για περισσότερο από 3.000χρόνια  και οι τεράστιες πεδιάδες λάβας που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους συνεχίζουν να σιγο-καίγουν. Κρατήρες με σμαραγδένιες λίμνες,  μια πολύχρωμη συλλογή από οπές λάσπης που βγάζουν φυσαλίδες θειαφιού,  ανοιχτόχρωμη γή τόσο λεπτή που μπορεί να καταρρεύσει από το βάρος ενός ατόμου. Θέλει μεγάλη προσοχή σ’αυτά τα μονοπάτια, πρέπει ν’ ακολουθείς αυστηρά την πεπατημένη.  Προς το τέλος της διαδρομής φτάνεις στη νεώτερη φυσική πηγή της Ισλανδίας, στη Myvath naturebath.


Άνοιξε τον Ιούνιο του 2004, λειτουργεί σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές, οι εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται από το καλό γούστο, είναι κομψές, λιτές και απέριττες και προσφέρει στους κολυμβητές μια τελείως φυσική εμπειρία η οποία ξεκινάει μ’ ένα χαλαρωτικό βούτηγμα στα σύννεφα ατμού που βγαίνουν από μια ρωγμή που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους και τελειώνει στη γεωθερμική λίμνη το νερό της οποίας ανεβαίνει από βάθος 2.500χλμ, περιέχοντας ένα μοναδικό δείγμα μετάλλων, πυριτίων και γεωθερμικών οργανισμών.Το νερό αυτό έχει ένα αριθμό από πολύ ειδικά χαρακτηριστικά. Είναι κοινό νερό , είναι καλό για μπάνιο, χάρις στη χημική του σύνθεση καταφέρνει αποβάλλει τα ανεπιθύμητα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται προσθήκη χλωρίνης ή άλλων αποστειρωτικών.

Σ΄αυτή την περιοχή οι συγκεντρώσεις του θειαφιού είναι αρκετά υψηλές γι’αυτό συνιστούν στους επισκέπτες να μη φορούν ασημένια ή χρυσά κοσμήματα γιατί μπορεί να μαυρίσουν ή να καταστραφούν. Εν τούτοις, το θειάφι θεωρείται ότι έχει πολύ καλό αποτέλεσμα στο άσμα και άλλες αναπνευστικές καταστάσεις και πολλά από τα στοιχεία του έχουν ευεργετική επίδραση σε δερματικές παθήσεις.Η Mivath και η Blue Lagoon είναι ο ιδανικός τόπος γι΄αυτούς που απολαμβάνουν την στενή επαφή με τη φύση. Τα θεραπευτικά νερά τους είναι μια κάθαρση όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το πνεύμα το ίδιο δημιουργώντας μια αίσθηση ευεξίας που παραμένει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη.